Fastighetsroboten gav MittMedia segrar på internationell gala

I natt vann svenska mediekoncernen MittMedia flera priser när den internationella medieorganisationen INMA delade ut sina Global Media Awards, vid en gala i Washington, D.C. Det är en av världens mest prestigefyllda tävlingar för medieföretag. Två av vinsterna kom med hjälp av den fastighetsrobot som MittMedia-koncernen och malmöbaserade startupbolaget United Robots utvecklat tillsammans. 

- Det här är ett bevis på att vårt utvecklingsarbete håller absolut världsklass, säger MittMedias digitalchef Robin Govik.

Vinsterna tog fastighetsroboten för ”Bästa användning av ny teknik för att generera intäkter och engagemang” och ”Bästa idé för att öka digital läsning och engagemang.

- På medieområdet ligger Sverige längst fram i världen när det gäller att jobba med automatiserat innehåll. Kul att det uppmärksammas, säger United Robots VD Sören Karlsson. 

Fastighetsroboten kom till efter en analys där det konstaterades att mediekonsumenterna ville ha mer relevant information om husaffärer i sitt närområde. Trots det publicerade egentligen bara lagfartslistor från Lantmäteriet online, i princip på samma sätt som sedan länge i papperstidningen. Fastighetsroboten förvandlar automatiskt varje enskild husförsäljning till en unik text, med bilder och en karta.

Framgången var omedelbar. Sedan lanseringen i september har roboten skrivit nästan 20 000 texter som publicerats på MittMedias olika nyhetssajter. Ett stort antal andra medier i Sverige har anslutit sig och idag publicerar till exempel småländska Hall Media, Sörmlands Media, Helsingborgs Dagblad och ATL texterna, och fler är på gång.

Vid sidan av automatiska fastighetstexter levererar United Robots sportrobot Rosalinda automatiska texter om sport till en stor del av de svenska mediehusen, senast till Aftonbladet Sportbladet. Nyligen lanserades Bolagsroboten, som helt automatiskt rapporterar vilka nya bolag som bildats i ett visst geografiskt område.

 

Skärmavbild 2018-06-05 kl. 10.01.43.png