Gota Media och Norra Västerbotten automatiserar sportbevakningen med United Robots textrobot Rosalinda

Mediekoncernen Gota Media, med bland annat Barometern-OT, Smålands-Posten och BLT i Blekinge, samt Norra Västerbotten Tidnings AB i Skellefteå, har tecknat avtal med United Robots om automatiskt genererade sporttexter. Från och med 1 april producerar United Robots textrobot Rosalinda automatiskt förhandstexter och referat om fotboll, hockey, innebandy, handboll, basket och bandy till Gota Medias sajter och tidningar, samt till Norran och norran.se.

”Gota Media vill framför allt öka det redaktionella utbudet med hjälp av automation, i dagsläget med innehåll om lokalfotboll. Tillsammans med det kvalificerade innehåll som sportredaktionerna jobbar fram ger vi ännu mer till läsarna. Samtidigt får vi prova att jobba med automation på ett konkret sätt”, säger Peter Sigfridsson, Gota Medias produktionsutvecklingschef.

Peter Sigfridsson är produktionsutvecklingschef på Gota Media

United Robots förser Gota Medias medier med förhandstexter och matchreferat från samtligamatcher i alla serier i seriesystemen. Genom funktionen United Robots Alerts! uppmärksammas redaktionen kontinuerligt och i realtid på extra nyhetsvärdiga sporthändelser.

Tjänsten bidrar till en kraftigt ökad volym av lokala texter om sport och en dramatiskt mycketsnabbare produktion än manuellt. Den öppnar för personalisering och för helt nya tjänster online. Ett exempel är Östgöta Medias nya fotbollssajt klackspark.com, som var nominerad till priset Årets Idé vid Årets Dagstidnings-galan tidigare i vår.

”United Robots tjänst skapar en plattform av automatiskt producerat och publicerat innehåll som sportredaktionerna sedan kan jobba ovanpå”, säger United Robots VD Sören Karlsson. 

”Man börjar se konturerna av hur den automatiserade redaktionen kan fungera. Sport är långt ifrån det enda område där redaktörer kan ta hjälp av algoritmer för att producera innehåll. Vi tittar just nu på bl.a. fastighetsmarknaden och olika aspekter av det lokala näringslivet. Dessutom har vi diskussioner igång med aktörer utanför mediebranschen.”

I och med avtalet med Gota Media finns United Robots automatiska texter om sport på de flesta lokala mediesajter (och även i en del papperstidningar) i Sverige. MittMedia, inklusive tidigare Promedia, Mediehuset UNT och Östgöta Media var först ut under 2016. Sedan dess har Norran i Skellefteå, småländska Hallpressen och finska HSS Media tillkommit.

Om United Robots

United Robots AB är ett svenskt bolag inriktat på att automatisera redaktionella processer. Företaget har sitt säte i Malmö och ägs av Sören Karlsson AB, MittMedia AB och Djäkne Startup Studio AB.

Om Gota Media

Gota Media är en av Sveriges största lokala mediekoncerner, med tidningar och nyhetssajter i Småland, Blekinge, Sjuhäradsbygden och Skåne. I omställningen till det nya medielandskapet är Gota Medias strategi både klassiska printprodukter och digital utveckling.

http://www.gotamedia.se/

Om Norra Västerbotten

Norra Västerbotten AB utger den lokala dagstidningen Norran och nyhetsajten norran.se i Skellefteå. 

Kontakt

Sören Karlsson, VD United Robots AB

soren.karlsson@unitedrobots.se

0708-784630

 

Peter Sigfridsson, produktutvecklisngschef Gota Media AB

peter.sigfridsson@gotamedia.se

0480-592 15