Vinnova stöder nästa generation av United Robots textrobot Rosalinda

Automatiska texter med ”själ” - nu ska den framgångsrika sportroboten Rosalinda från United Robots utvecklas ytterligare, i ett unikt projekt. Målet är att på automatisk väg komplettera robottexter med kommentarer, analyser och bilder från utövare och publik. Projektet sker med stöd av innovationsmyndigheten Vinnova och tillsammans med lokala mediekoncernen MittMedia och sportmediabolaget Everysport.

- Vi producerar idag tusentals texter om sport till våra kunder varje vecka, säger Sören Karlsson, VD för United Robots. Det är effektiva och raka matchreferat och förhandstexter, som gör sitt jobb på massor av sportsajter och sportsidor hos lokalmedia runt om i landet. Nu vill vi ta nästa steg. 

Projektet som fått finansiering av Vinnova syftar till att skapa en automatiserad kommunikation mellan idrottsutövare på lägre nivå och redaktionen på lokala mediehus, och att ge automatiserade matchtexter "själ" i form av citat, bilder och analyser från idrottarna själva. Förutsättningarna finns nu att skapa ytterligare värde, både för de lokala mediehus som redan använder sig av automatiska texter och för den lokala breddidrotten runt om i landet.

- De automatiserade texterna har ett stort värde för användaren i dag, som en snabb resultatuppdatering, säger Henning Johannesson, sportchef på MittMedia.. Med det här steget ger vi användarna ännu mer värde, och gör texterna ännu mer lika de som en journalist kan leverera.

Skarpa tester kommer att göras under våren 2018. Om ungefär ett år är det tänkt att funktionen ska vara i drift.