Pressmeddelande: Hallpressen storsatsar på lokal sport med textroboten Rosalinda från United Robots

Hallpressen i Jönköping, med bland annat Jönköpings-Posten och Värnamo Nyheter har tecknat avtal med startup-bolaget United Robots AB om en tjänst för automatiskt genererade sporttexter. I september lanseras en satsning på lokal sport där United Robots textrobot Rosalinda automatiskt producerar texter om fotboll, hockey, innebandy och bandy till Hallpressens sajter och tidningar. 

”I och med vår digitala satsning kommer vi att kunna ge våra läsare ännu bättre resultatservice. Vi ser ett stort värde i att ha så många lokala lag i så populära idrotter och kan med United Robots textrobot Rosalinda ge en ännu tydligare rapportering", säger Fredrik Standár, sportchef på Jönköpings-Posten, en av Hallpressens titlar.

Till samtliga matcher som spelas i Hallpressens område producerar Rosalinda förhandstexter och matchreferat, dessutom sammanfattande texter om alla lag och om det aktuella läget i samtliga serier. Redaktionen kommer också att larmas automatiskt när Rosalinda upptäcker extra nyhetsvärdiga sporthändelser.

”Jätteroligt att ytterligare ett mediehus väljer att samarbeta med oss kring den här tekniken. Det visar att vår satsning på att automatisera redaktionella processer ligger rätt i tiden”, säger United Robots VD Sören Karlsson. ”Vi diskuterar med i princip alla lokala mediehus i Sverige, och flera utanför landet, intresset är mycket stort.”

Sveriges största lokala mediekoncern MittMedia - som är delägare i United Robots - har sedan årsskiftet använt textroboten Rosalinda för bevakning av bandy och fotboll. I våras skrev United Robots avtal med Östgöta Media och Mediehuset UNT, båda i NTM-koncernen, och även där producerar Rosalinda matchreferat från samtliga seriematcher i fotboll. I höst även texter om innebandy och ishockey. 

”Genom att komplettera de traditionella redaktionella arbetssätten med automatiska texter kan journalisterna fokusera på värdeskapande högre upp i kedjan. Rosalinda bidrar också till en kraftigt ökad volym av lokala texter - viktigt framför allt online”, säger Sören Karlsson.

Exempel på automatiskt genererade fotbollsreferat:

http://www.gd.se/div-2-herr/norrland/valbo-fick-se-den-obesegrade-sviten-ta-slut-efter-1-3-mot-skelleftea

http://www.gd.se/div-2-herr/norrland/sandvikens-if-utklassade-ifk-timra-borta-med-hela-6-0

 

Om United Robots AB

United Robots är ett nystartat svenskt bolag inriktat på robotjournalistik och automatisk textgenerering (Natural Language Generation). Bolagets första kommersiella produkt är textroboten Rosalinda, som automatiskt producerar redaktionella texter från sportdata. Företaget ägs av Sören Karlsson, MittMedia AB och Menmo AB.

Pressbilder: http://www.unitedrobots.se/pressmaterial/

Om Hallpressen

Hallpressen utger de lokala morgontidningarna och nyhetssajterna Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter, Smålands-Tidningen, Smålands Dagblad, Vetlanda-Posten, Tranås Tidning, Smålänningen, Skaraborgs Läns Tidning, Falköpings Tidning och Skövde nyheter och i Jönköping den lokala nyhetssajten Jnytt.nu. Hallpressen ingår i Herenco-koncernen, omsätter ca 600 miljoner årligen och har ca 500 anställda.

http://www.hallpressen.se/

Kontakt

Sören Karlsson, VD United Robots AB

soren@unitedrobots.se

0708-784630

 

Fredrik Standár, sportchef Hallpressen

fredrik.standar@jonkopingsposten.se

0704-544757