Pressmeddelande: Östgöta Media och UNT bygger ny sportbevakning med textroboten Rosalinda från United Robots AB

Mediehuset Östgöta Media, med bland annat Norrköpings Tidningar/nt.se och Östgöta Correspondenten/corren.se, samt Mediehuset UNT, har tecknat avtal med startup-bolaget United Robots om en tjänst för automatiskt genererade sporttexter. Under våren kommer United Robots textrobot Rosalinda att börja producera texter om fotboll till Östgöta Medias och UNT:s sajter.

”Vi ser det här som ett sätt att bredda vår bevakning av lokal fotboll och erbjuda våra användare mer inom ett område som vi vet engagerar många”, säger Nils Olauson, onlinechef i Östgöta Media.

Till samtliga matcher som spelas i fotbollens seriesystem produceras förhandstexter och matchreferat, dessutom sammanfattande texter om alla fotbollslag och det aktuella läget i samtliga serier i Östergötland och Uppland. Efter halvårsskiftet ingår även bevakning av bandy, innebandy och ishockey på samma sätt som för fotbollen. Det handlar om flera 10 000-tals texter årligen till respektive mediehus.

”Vi är stolta och glada att Östgöta Media och UNT valt att samarbeta med oss kring den här tekniken”, säger United Robots VD Sören Karlsson. ”Automatiskt genererat redaktionellt material är ett spår som progressiva medieföretag kommer att behöva utforska. Redaktionerna behöver hjälp att effektivisera, optimera och maximera både sina arbetssätt och sitt innehåll för att klara den digitala omställningen. Där kan vi hjälpa till.”

Daniel Legue, sportchef på Mediehuset UNT:

”Vi har inte själva resurser att ringa runt till alla klubbar och skriva ihop dessa referat så detta är ett spännande sätt att försöka effektivisera det vi gör och samtidigt berätta om det som vi vet har stort intresse för läsarna. Vi har nog aldrig skrivit om lokal fotboll i sådan omfattning som vi kommer att göra nu.”

Sveriges största lokala mediekoncern MittMedia - som är delägare i United Robots - har under vintern använt textroboten Rosalinda för bevakning av samtliga bandymatcher som spelas i Sverige, till sin succé-app Bandypuls. Även hos MittMedia kommer Rosalinda under våren att börja producera fotbollstexter till samtliga sajter och i höst även texter om innebandy och ishockey.

Se exempel på automatiskt genererade bandytexter på http://www.bandypuls.se/division-1

Om United Robots AB

United Robots är ett nystartat svenskt bolag inriktat på robotjournalistik och automatisk textgenerering (Natural Language Generation). Bolagets första kommersiella produkt är textroboten Rosalinda, som automatiskt producerar redaktionella texter från inrapporterad sportdata. Företaget ägs av Sören Karlsson, MittMedia AB och Menmo AB.

Om Östgöta Media och UNT

Östgöta Media utger de lokala morgontidningarna Östgöta Correspondenten, Norrköpings Tidningar, Västerviks-Tidningen, Folkbladet i Norrköping samt Motala Vadstena Tidning, nyhetssajterna nt.se, corren.se, vt.se, folkbladet.se samt mvt.se. Bolaget är en del av NTM- koncernen, som också äger bland annat Mediehuset UNT, Gotlands Tidningar, NSD och Norrbottens-Kuriren i Luleå.

Kontakt

Sören Karlsson, VD United Robots AB soren@unitedrobots.se
0708-784630

Nils Olauson, onlinechef Östgöta Media AB nils.olauson@corren.se