HSS Media första utländska medieföretag att välja textroboten Rosalinda från United Robots

HSS Media i Österbotten i Finland, som bland annat ger ut Vasabladet har tecknat avtal med det svenska teknikbolaget United Robots AB om en tjänst för automatiskt genererade sporttexter. I höst inleder mediehuset en satsning på lokal sport där United Robots textrobot Rosalinda automatiskt producerar texter om fotboll, hockey och innebandy till HSS Medias sajter och tidningar. 

”Detta är ett viktigt och bra nästa steg att ta. Tack vare roboten Rosalinda kan vi dels skriva om matcher vi aldrig annars skriver om, dels avlasta reportrarna från tidskrävande sammanställning av matchrapporter. Istället kan våra reportrar fokusera på den kvalitativa journalistiken som ingen robot klarar av. För läsarna är det en win-win-satsning”, säger Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg.

Till samtliga matcher som spelas i Österbotten ska Rosalinda producera förhandstexter och matchreferat. Via United Robots algoritmstyrda Alert-system larmas redaktionerna automatiskt när Rosalinda upptäcker extra nyhetsvärdiga sporthändelser, så att en sportreporter kan jobba vidare på just dem. På det sättet bidrar tjänsten till ökad redaktionell kvalitet.

”Det känns jättekul att kunna presentera den första mediakunden utanför Sveriges gränser. Vi hoppas naturligtvis att det ska komma fler. Inom kort räknar vi med att ha en flerspråkig textrobot i funktion”, säger United Robots VD Sören Karlsson. ”Vi har diskussioner igång med i princip alla lokala mediehus i Sverige, och flera utanför landet - främst i Norden. Intresset för att automatisera delar av den redaktionella processen är mycket stort. Fler kunder är på väg in.”

HSS Media och United Robots undersöker nu om man kan hjälpas åt att lansera automatiska sporttexter på finska på den finska marknaden.

"HSS Media vill alltid driva utvecklingen framåt, och United Robots ligger i framkant av utvecklingen av robotjournalistik i Norden. Därför är det naturligt att vi ser över möjligheterna att jobba tillsammans på den finska marknaden", säger Niklas Nyberg.

Sveriges största lokala mediekoncern MittMedia har sedan årsskiftet använt textroboten Rosalinda. I våras skrev United Robots avtal med Östgöta Media och Mediehuset UNT, båda i NTM-koncernen, och i somras beslutade småländska Hallpressen att teckna sig för tjänsten.

”Genom att komplettera de traditionella redaktionella arbetssätten med automatiska texter kan journalisterna fokusera på värdeskapande högre upp i kedjan. Människa och maskin tillsammans. Rosalinda bidrar också till en kraftigt ökad volym av lokala texter - viktigt framför allt online”, säger Sören Karlsson.

Rosalinda i svensk media, exempel

Östgöta Medias fotbollssajt Klackspark: http://klackspark.com/start/

Exempeltext: http://klackspark.com/sport/damir-zenkovic-sexmalsskytt-i-hemgardarnas-seger-mot-gottfridsberg-om4329298.aspx

Hockeybevakning på dt.se: http://www.dt.se/ishockey/j18/mora-forlorade-borta-mot-valbo-foll-med-5-7

Om United Robots AB

”Vi automatiserar redaktionella processer.” 

United Robots är ett nystartat malmöbaserat teknikbolag inriktat på robotjournalistik och automatisk textgenerering (Natural Language Generation). Bolagets första kommersiella produkt är textroboten Rosalinda, som automatiskt producerar redaktionella texter från sportdata, och hjälper redaktioner att hitta dolda nyheter i flödet. Företaget ägs av Sören Karlsson AB, MittMedia AB och Djäkne Startup Studio AB.

Om HSS Media

HSS Media Ab ger ut Österbottens tre största svenskspråkiga dagstidningar - Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten. HSS Media är ett dynamiskt mediebolag under kraftig utveckling, som satsar på sina starka varumärken, men samtidigt lägger stor fokus på att utveckla nya affärsmöjligheter. HSS Media-koncernens vinst år 2015 var 1,2 M€ och år 2016 beräknas vinsten uppgå till  ca 1,5 M€. Omsättningen uppskattas bli ca 18,9 M€ år 2016. HSS Media har i nuläget 125 ordinarie anställda på sina fem verksamhetsorter; Vasa, Jakobstad, Karleby, Närpes och Kristinestad. Flera nyrekryteringar görs både redaktionellt ochpå företagsmarknad under år 2017.  Koncernens ägare är Harry Schaumans Stiftelse.

http://www.hssmedia.fi

Kontakt

Sören Karlsson, VD United Robots AB

soren@unitedrobots.se

0708-784630

 

Niklas Nyberg, chefredaktör Vasabladet 

niklas.nyberg@hssmedia.fi

+358 50 3688577